Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

To 1o Γυμνάσιο Σοφάδων Καρδίτσας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τεχνολογίας


To 1o Γυμνάσιο Σοφάδων Καρδίτσας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τεχνολογίας

F1 in Schools



Φέτος για πρώτη φορά μία ομάδα 6 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σοφάδων αποφάσισε να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό F1 in Schools, στα πλαίσια του οποίου καλείται να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να τρέξει ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula1 από ξύλο balsa,  λαμβάνοντας μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες. Το 1ο Γυμνάσιο Σοφάδων είναι το μοναδικό Γυμνάσιο από όλη τη Θεσσαλία που συμμετέχει στο διαγωνισμό.



Μέσα στο σχολικό έτος 2012 - 2013, η ομάδα έχει ήδη σχεδιάσει διάφορα αγωνιστικά αυτοκίνητα,  έχει ζητήσει συνεργασία από επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό των Νομών Λάρισας και  Καρδίτσας και ετοιμάζεται για τους προημιτελικούς αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα στις 23 Απριλίου. Οι μαθητές της ομάδας (LIGHTING TEAM STORM)  εργάζονται με κέφι, ενθουσιασμό και φαντασία για τη  δημιουργία του μοντέλου της Formula1. Οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου F1 από ξύλο balsa, χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία.
Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ/ώρα πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους περίπου 24m, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό νήμα.
Η πίστα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορούν δύο αυτοκίνητα να συναγωνίζονται ταυτόχρονα.
Με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρούνται οι χρόνοι από την στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν την γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.

Η
Formula1 στα σχολεία είναι ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες σ' όλο τον κόσμο με την συμμετοχή περίπου 17.000 μαθητών ηλικίας 9 – 19 ετών. Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην εμπειρική απόκτηση γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών, κοινωνικών, επαγγελματικών), χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι μαθητές εκπαιδεύονται μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών μοντέλων αγωνιστικών F1 αυτοκινήτων από ξύλο balsa,, με τον πιο διασκεδαστικό γι’ αυτούς τρόπο, πάνω σε θέματα:
• Φυσικής και διαφόρων εφαρμογών της,
• Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών,
• Μηχανικών Κατασκευών,
• Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Οι μικροί μηχανικοί του 1ου Γυμνασίου Σοφάδων:
Υπεύθυνος Ομάδας: Βαϊόπουλος Θεόδωρος
 Υπεύθυνος Πόρων: Κύρα Όουντεν
 Κατασκευαστής Μηχανικός: Κότσι Μαριγλέν
 Μελετητής Μηχανικός: Μητσιάκης Φίλιππος
 Σχεδιαστής Γραφικών: Κοντοβάς Αθανάσιος
 Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας: Κατσή Αναστασία
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κάμπα – Τριανταλή Σπυριδούλα (Τοπ. Μηχανικός), Μπαράς Γιάννης (Πληροφορικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου